تابلو برق کارگاهی، یکی از اجزای حیاتی در هر صنعت و کارگاه است که برای تامین امنیت الکتریکی و بهرهوری برق در فعالیتهای صنعتی و کارگاهی بهکار میرود. این تابلوها، با استفاده از تجهیزات مدرن و بهرهگیری از استانداردهای بینالمللی ساخته میشوند تا ایمنی و عملکرد بهینه در محیط کار فراهم گردد. برای سفارش تابلو برق صنعتی، شما میتوانید با شرکتهای تخصصی در این زمینه تماس بگیرید و نیازهای خود را با آنها مطرح کنید. این شرکتها، معمولا ارائهدهنده خدمات طراحی، ساخت و راهاندازی تابلوهای برق صنعتی هستند.
تابلو برق کارگاهی چیست؟
تابلوهای برق کارگاهی، برای پیشگیری از وقوع حوادث الکتریکی در پروژههای ساختوساز و تخریب بهکار میروند. این نوع از تابلوهای برق برای کارگاههای موقت و پروژههای در حال اجرا، بهمنظور فراهمآوردن امنیت بالا، سهولت در عملیات بهرهبرداری و رعایت استانداردهای لازم طراحی و مورد استفاده قرار میگیرند. محیطهای ساختوساز، بهدلیل شرایط خاص ممکن است با خطرات الکتریکی از جمله شرایط جوی نامساعد، گردوغبار، یخبندان، دماهای بالا، رطوبت، هوای نمکی، آلودگی شیمیایی و استرسهای مکانیکی ناشی از تصادفات مواجه شوند.
بنابراین، ضروری است که سیستمهای الکتریکی مرتبط با پروژههای ساختوساز با رعایت معیارهای طراحی، ساخت و کنترل مناسبی طراحی و اجرا شوند که از معیارهای بسیار سختگیرانهتری نسبت به محیطهای معمولی برخوردارند.
انواع تابلو برق کارگاهی
تابلوهای برق کارگاهی از نوع ACS، به دودسته تکفاز و سه فاز تقسیم میشوند. نوع انتخابی تک یا سه فاز، باتوجهبه نیازها و استفادههای متنوع کارگاه، بهطور دقیق مشخص میشود. این تابلوها، برای انتقال برق بهصورت موقت و یا دائمی به تجهیزات برقی در محیطهای موقتی مانند اسکانهای موقت، پروژههای صنعتی و نمایشگاهها بهکار میروند.
معمولا ساختمانهای اداری، تجاری و مسکونی در دوران ساخت و یا کارگاههای موقتی که برای مدت کوتاهی برای انجام کار برپا و پس از اتمام پروژه جمعآوری میشوند، از این نوع تابلوهای برق استفاده میکنند که به پروژههای کارگاهی معروف است.
تابلوهای برق ACS، بهمنظور حفاظت از ایمنی پرسنل درحال انجام کار در پروژههای کارگاهی و نیز محافظت از تجهیزات برقی مورد استفاده قرار میگیرند و حتما باید به سیم ارت مجهز باشند. این تابلوها برای نصب کنتاکتور، کلید قطع و وصل، وسایل اندازهگیری، پریز و تجهیزات حفاظتی محفظههای مخصوصی دارند. تجهیزات مذکور، بسته به نیازهای خاص پروژه کارگاهی قابلتنظیم هستند.
لازم به ذکر است که اگر تابلوهای برق موقت کارگاهی مطابق با استانداردهای لازم طراحی نشوند، ایمنی آنها تضمین نخواهد شد و ممکن است منجربه وقوع حوادث ناگوار گردد؛ بههمیندلیل، استفاده از تابلوهای برق غیراستاندارد تحت هر شرایطی ممنوع است.
اجزا و قطعات مورد نیاز در تابلو برق کارگاهی
تابلوهای برق کارگاهی، شامل اجزای باکیفیت زیر میشوند:
- چندین پریز تکفاز و سه فاز (تعداد آنها بسته به نوع عملکرد مورد نیاز متغیر است)
- مدار فرمان
- وسایل اندازهگیری مناسب
- نصب چراغ سیگنال بر روی درب تابلو برق
- کلید قطع و وصل
- سیم ارت
- فیوزها
- ترمینال
- نصب قفل بر روی در تابلو برق
مراحل ساخت تابلو برق کارگاهی
فرآیند ساخت تابلو برق کارگاهی، همانند دیگر انواع تابلوهای برق مورد استفاده در محیطهای مختلف، از مراحل گوناگونی تشکیل میشود. انواع مختلفی از تابلوهای برق کارگاهی، وجود دارند که تابلو برق موقت کارگاهی یکی از آنهاست. برای اطلاع از قیمت تابلو برق کارگاهی، ضروری است که با روشهای مونتاژ و ساخت آن آشنا باشیم تا بتوانیم مشخص کنیم آیا ساخت تابلو برق مورد نیاز ما مراحل پرکاری را بههمراه دارد یا خیر.
سفارش و آمادهسازی نقشه
در مرحله اول سفارش و کشیدن نقشه تابلو، ابتدا کارفرما باید یک شرکت تابلوسازی مناسب را انتخاب کند و سپس سفارش خود را که میتواند تابلو برق کارگاهی ساختمانی یا تابلو برق کارگاهی موقت و هر نوع تابلو دیگری باشد، به آن شرکت ارائه دهد. سپس باتوجهبه مشاورههای انجامشده، نقشه تابلو برق کارگاهی تهیه میشود تا هم کارفرما و هم شرکت سازنده با طرح کلی تابلو، موقعیت قطعات و عملکرد آن آشنایی پیدا کنند.
انتخاب قطعات و بدنه
در مرحله دوم، پس از تایید نقشه و تطابق آن با نیازهای مشتری، نوبت به انتخاب قطعات و بدنه تابلو برق میرسد. قطعات، براساس نیازمندیهای تابلو برق و برند موردنظر مشتری انتخاب خواهد شد. همچنین، بدنه تابلو نیز براساس مکانی که قرار است تابلو در آن نصب شود، مشخص میشود.
آمادهسازی بدنه
در مرحله سوم که آمادهسازی بدنه تابلو برق نام دارد، پس از انتخاب بدنه مناسب برای تابلو کارگاهی، بدنه بهمنظور تراشکاری و آمادهسازی قطعات مختلف، به محل مشخصشده ارسال میشود.
مونتاژ قطعات
در مرحله چهارم که جایگذاری قطعات و مونتاژ تابلو نام دارد، پس از آمادهسازی بدنه تابلو برق، نوبت بهقرار دادن قطعات و انجام سیمکشی یا مونتاژ تابلو میرسد. این مرحله، ممکن است بسته به پیچیدگی و نوع تابلو، نسبت به مراحل دیگر دشوارتر باشد و بههمیندلیل معمولا هزینه زحمت در این بخش تغییر میکند.
حملونقل تابلو و نصب آن
در مرحله پنجم که حملونقل و نصب تابلو نام دارد، بعد از اتمام مراحل مونتاژ، تابلو کارگاهی به محل نصب حمل میشود تا در موقعیت خود قرار گیرد و وظیفه خود را انجام دهد. این قسمت نیز، باید توسط شرکت سازنده تابلو انجام گیرد و پس از تضمین صحت عملکرد تابلو، به مشتری تحویل داده شود.
نحوه نصب تابلو برق کارگاهی
نصب تابلو کارگاهی، نیاز به تخصص کارشناسان این حوزه دارد و باید همه جوانب مرتبط با ایمنی در آینده موردتوجه قرار گیرد. در موارد زیر، به چند نکته اساسی هنگام نصب آن اشاره شده است:
- برای نصب، از لولاهای گالوانیزه استفاده شود که مقاوم در برابر تغییرات جوی مانند دما و رطوبت باشند.
- ترمینالها و سیمها با شمارهگذاری و رنگآمیزی مطابقت داشته باشند.
- هنگام اتصال بدنه، از واشرهای تخت گالوانیزه و واشر فنری استفاده شود.
- هر تابلو، باید دارای پلاک شناسایی با اندازه مناسب باشد.
- چراغهای سیگنال و مدارهای فرمان، با فیوز مناسب محافظت شوند.
- برای محافظت از سیمها، لولهخرطومی یا جوراب کابل بهکار رود.
- تابلوها باید ضخامت و رنگ استانداردی داشته باشند تا بتوانند دربرابر عواملی مانند شکنندگی، رطوبت و زنگزدگی مقاومت کنند.
- اندازه تابلو کارگاهی، باتوجهبه نوع استفاده طراحی و نصب گردد.
- در نصب تابلو برق موقت ساختمان، تمامی نکات ایمنی باید بهدقت رعایت و اجرا شود.
قیمت طراحی و نصب تابلو برق کارگاهی
قیمت تابلو برق کارگاهی، از جمله اقلامی است که در فرآیند خرید آن بسیار اهمیت دارد. برای دریافت قیمت دقیق، باید نکاتی نظیر استفاده از قطعات برندهای معتبر یا ابعاد بزرگ تابلو برق درنظر گرفته شود. قیمت طراحی و نصب تابلو برق کارگاهی بسته به عوامل متعدد متفاوت است. یکی از این عوامل، مشخصات فنی تابلو برق بهشمار میرود. این مشخصات شامل موارد زیر هستند:
- نوع تابلو برق (فشار ضعیف یا فشار قوی)
- ابعاد تابلو برق
- جنس بدنه تابلو برق (ورق فولاد یا آلومینیوم)
- ضخامت ورق بدنه
- درجه حفاظتی تابلو برق (IP)
- تعداد و نوع تجهیزات نصب شده در تابلو برق (فیوز، بریکر، کنتاکتور، رله، PLC و…)
- برند تجهیزات
- نوع سیم و کابل مورد استفاده
- نوع رنگ و پوشش بدنه
عامل بعدی مشخصات کارگاه محسوب میشود. این مشخصات عبارتاند از:
- نوع کارگاه (صنعتی، تولیدی، خدماتی و…)
- مساحت کارگاه
- تعداد و نوع تجهیزات برقی مورد استفاده در کارگاه
- نوع سیستم روشنایی
- نوع سیستم تهویه
- نوع سیستم سرمایش و گرمایش
- محل نصب تابلو برق
سابقه و تجربه پیمانکار، تخصص و مهارت نصاب و هزینههای جانبی (بیمه، حملونقل و…) از دیگر عوامل تعیینکننده قیمت این تابلوها به حساب میآیند. برای دریافت قیمت دقیق، بهتر است با یک شرکت یا پیمانکار معتبر در زمینه طراحی و نصب تابلو برق مشورت کنید.
جنس بدنه تابلو برق کارگاهی
جنس بدنه تابلو کارگاهی، براساس مکان نصب آن مشخص میشود. درصورتیکه تابلو برق در داخل محیط نصب شود، از فلز رنگشده برای ساخت بدنه استفاده میشود. اما اگر بهعنوان یک تابلو بیرونی، برای مثال تابلوی بارانی، نصب شود، فلز رنگشده با لبههای بارانگیر و رنگ پودری الکترواستاتیک بهکار میرود. بدنه تابلو برق بیرونی باید دربرابر خوردگی و زنگزدگی مقاوم باشد. بنابراین علاوهبر فلز رنگشده، میتوان از استیل ضدزنگ و مواد کامپوزیتی نیز برای ساخت آن استفاده کرد.
نکات خرید تابلو برق کارگاهی
برای خرید تابلو برق کارگاهی، لازم است که برای تجربه سفارشی عالی باید نکاتی بهخاطر سپرده شود. بههمینمنظور، یک چکلیست برای شما آماده شده است:
- در ابتدا، باید بدانید که نیازمند کدام نوع از تابلو برق کارگاهی هستید؛ یعنی تابلو ACS باید تکفاز یا سهفاز باشد.
- مکان دقیق قرارگیری تابلو برق را مشخص کنید تا طراحی آن براساس داخل یا بیرون ساختمان صورت گیرد.
- اطمینان حاصل کنید که تمام استانداردها و ویژگیهای لازم در تابلو برق موجود باشد تا عمر مفید بالایی برای آن درنظر گرفته شود.
- اجزا و قطعات تابلو برق، باید از برندهای معتبر و بهصورت صحیح نصب شده باشند.
- تولید و ساخت تابلو برق کارگاهی باید توسط افراد متخصص و باتجربه انجام شود و طراحی آن بهدقت انجام گیرد.
- جنس بدنه تابلو برق نیز بسیار حائز اهمیت است که باید براساس محل نصب آن تعیین شود. عموما از بدنه فلزی فولادی استفاده میشود؛ اما گاهی استیل ضدزنگ یا حتی پلاستیک نیز در تولید این تابلوها بهکار میرود.
سفارش تابلو برق کارگاهی در برقستان
در شرکت برقستان، انواع مختلفی از تابلوهای برق با رعایت استانداردها و استفاده از تجهیزات روز دنیا طراحی و ساخته میشوند. در تابلوهای کارگاه ساختمانی همانند دیگر تابلوهای برق تولید شده توسط برقستان، بهترین ورقههای ضدزنگ و مقاوم دربرابر رطوبت، زنگزدگی و شکنندگی مورد تولید و استفاده قرار میگیرند. همچنین، تجهیزات و اتصالات مورد استفاده در این تابلوها، از بهترین مواد موجود در بازار تهیه و استفاده میشوند.
تیم متخصصین و مهندسین مجموعه برقستان، انجام عملیات طراحی، نصب، نگهداری، مونتاژ و تعمیر انواع تابلوهای برق را بادقت و حرفهای انجام میدهند. اعضای تیم متخصصین ما باتوجهبه استانداردها و اصول تخصصی، عملیات طراحی، تست و اجرای تابلوها را نیز انجام خواهند داد.