بازسازی و نوسازی تابلو

 

نوسازی تابلوهای برق صنعتی مزایای بسیاری داشته و نیازمند تخصص بالایی می باشد. در بسیاری ار مواقع نیاز است تا در یک کارخانه صنعتی، نوسازی تابلوها صورت گیرد.

گاهی اوقات بسیاری از تجهیزاتی که در تابلوهای برق صنعتی به کار رفته اند قدیمی شده و کارایی خود را از دست می دهند. در این گونه مواقع نیاز است تا قطعات قدیمی با تجهیزات جدید جایگزین شده و تابلو در اصطلاح نوسازی گردد. صاحبان شرکت ها و کارخانه های مختلف با انجام این کار می توانند مزایای زیادی را برای کارخانه به ارمغان آورند که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد.

7 مزیت مهم نوسازی تابلو برق های صنعتی چیست

1. افزایش طول عمر تابلو برق صنعتی
  • یکی از مزایای مهمی که نوسازی تابلو برق های صنعتی به همراه دارد دوام بالاتری است که برای تجهیزات مختلف ایجاد می گردد. این امر کاملا طبیعی بوده چرا که قطعات و تجهیزاتی که دچار مشکل و خرابی های مختلف می باشند با سرویس شدن و یا تعویض آنها، می توانند عملکرد بهتری داشته و در نتیجه طول عمر کلی تابلو را افزایش دهند. اگر بخواهیم این موضوع را با یک مثال روشن سازیم می توان گفت که در صورتی که عمر مفید یک تابلو برق صنعتی حدود دو سال باشد و پس از مدتی اقدام به نوسازی تجهیزات آن گردد، می تواند عمر مفیدی حداقل 10 ساله داشته باشد.

2. کاهش مصرف انرژی
  • این موضوع برای تمامی تجهیزات الکتریکی صدق می کند که با گذشت زمان و فرسودگی آنها، مصرف انرژی آنها بسیار افزایش می یابد. به همین دلیل است که می توان با نوسازی تابلوهای برق صنعتی، مصرف انرژی آنها را تا حد زیادی کاهش داد. این میزان صرفه جویی در مصرف انرژی بسیار چشمگیر بوده و تا حدود 40 تا 50 درصد می باشد.

3. کنترل بیشتر بر واحدهای مهندسی نیرو
  • بخش کنترل پنل در تابلوهای برق صنعتی باعث می شود تا بتوان مشکلات سیستم را به راحتی پیدا و آنها را کنترل نمود. زمانی که تجهیزات مختلف تابلو، نوسازی می گردند باعث می شود تا میزان این کنترل بر سیستم برق و نیرو افزایش یافته و تابلوی برق شما ارتقا پیدا خواهد کرد.

4. کم شدن هزینه ها
  • در بسیاری از مواقع ممکن است به علت خراب شدن تجهیزات مختلف موجود در تابلو برق صنعتی، فرایندهای مختلف در صنعت مورد نظر، با اختلال مواجه شده و نیاز به تعویض تابلو برق به صورت کلی باشد. تعویض تمام تابلو نیازمند صرف هزینه های گزافی بوده و بهتر است برای کاهش هزینه ها، اقدام به نوسازی و تعمیر قطعات موجود در تابلو نمود. این کار باعث می شود تا هزینه ها مصرفی حتی از نصف هم کمتر گردد.

5. تعمیر کردن قطعات مختلف
  •  زمانی که قطعات مختلف تابلوهای برق صنعتی دچار مشکل می شوند با انجام فرآیند نوسازی می توان اقدام به تعمیر این قطعات نمود. این کار باعث می شود تا قطعاتی که خراب می باشند به راحتی تعمیر یا تعویض گردند.

6. کم شدن زمان از کار افتادگی قطعات مختلف
  • با توجه به این که در نوسازی تابلوهای برق صنعتی، قطعات کهنه و خراب تعویض و تعمیر می گردند، امکان از کار افتادن قطعات تا حد بسیار زیادی کاهش یافته و این موضوع سبب می شود تا در یک جلسه مشکلات تمامی تجهیزات موجود در تابلو برطرف گردد.

7. کوتاه شدن مدت زمان انجام پروژه های مختلف

با انجام نوسازی باعث می شود تا تابلوها دارای هیچ گونه مشکلی در عملکرد نبوده و به علت سالم و نو بودن قطعات مختلف، هیچ گونه مشکل و تاخیری در حین انجام پروژه ایجاد نگردد. این کار باعث می شود تا از زمان های طولانی مدت اجرای پروژه های مختلف جلوگیری گردد.

تعمیرات

تعمیر تابلوبرق تا حد زیادی به نحوه ی آرایش تجهیزات داخل آن و نوع عملکرد آن ها مربوط بوده و لذا از این رو نمیتوان دقیقا یک راهکار و روال مشخصی را به منظور عیب یابی و تعمیر تابلو برق ارائه نمود. بهترین روش جهت عیب یابی و بر اساس آن تعمیر تابلو برق را می توان مراجعه به منوال‌ها و دیتاهای سازنده ی آن دانست.

عدم انجام گرفتن صحیح عملیاتی در داخل تابلو برق لزوما به علت ایراد در ساختار آن نمی باشد. بلکه امکان دارد به علت کارکرد یک اینترلاک باشد. از این رو پیش از هر چیز بایستی به طور کامل با تابلو برق و نحوه عملکرد آن آشنا شویم و سپس اقدام به عیب یابی و تعمیر تابلو برق نماییم.

از جمله بهترین و ابتدایی‌ ترین روش‌های عیب یابی و تعمیر تابلو برق صنعتی چک کردن ظاهری تجهیزات می باشد. شکستن، سوختگی، داغ شدن بیش از حد، ایجاد صداهای غیر نرمال، چفت نبودن اتصالات و موارد مشابه می‌تواند راهنمای مناسبی برای عیب یابی و اقدام به تعمیر تابلو برق باشد.

نشانه‌های خرابی تابلو برق

تابلو برق محفظه‌ای است که ابزارهای برق را در خود نگه داری می‌کند و جریان ورودی برق را کنترل می‌نماید. این محفظه در هنگام خرابی علائم و نشانه‌هایی را از خود نشان می‌دهد؛ بنابراین شما با مشاهده این علائم و نشانه‌ها می‌توانید خرابی دستگاه را تشخیص داده و آن را برطرف کنید.

در زیر به برخی از نشانه‌های خرابی تابلو برق اشاره می‌کنیم:

  • بالا زدن و پریدن مداوم کلیدهای مینیاتوری
  • شنیدن صدایی همانند سرخ شدن در داخل تابلو برق
  • آتش گرفتن و یا ذوب شدن کابل‌های درون تابلو برق
  • خارج شدن بوی سوختگی و یا دود از تابلو برق
  • داغ شدن کابل‌ها و یا کلیدهای تابلو برق
  • ریست نشدن کلیدها

عیب یابی تابلو برق

وقتی مدار جریان الکتریکی بیشتری از آنچه برای آن طراحی شده است وارد آن شود، قطع کننده مدار، گرمای اضافی را حس نموده و جریان برق را قطع می کند.

این امکان وجود دارد که به دلایل مختلف قطع کننده ها  خراب شوند. هرچه مکانی که تابلو در آن قرار دارد قدیمی تر باشد، احتمال اینکه با خرابی قطع کننده مدار و در نتیجه نیاز به تعمیر تابلو برق روبرو شوید بیشتر است.

سیستم های الکتریکی قدیمی قادر به تأمین انرژی کافی برای وسایل الکترونیکی مدرن، تجهیزات تهویه مطبوع و لوازم خانگی نیستند.

توجه به خطاهای ایجاد شده در تجهیزات نظیر رله‌های حفاظتی، لامپ‌ تجهیزات نمایشی همچون آمپرمتر و ولت متر‌ها می‌تواند راهنمای خوبی جهت عیب یابی تابلو برق باشد.

همینطور می توان با مطالعه تاریخچه و سوابق اختلالات و خطا‌های پیش آمده در تابلو برق نیز می‌تواند به عیب یابی و روند تعمیر تابلو برق کمک قابل توجهی نماید. تمامی تنظیمات مرتبط با تجهیزات نظیر بیمتال ها، رله‌های حفاظتی، تایمر‌ها، کلید‌های خودکار کنترل فاز‌ها و … را می‌توان چک کرد تا به طور صحیح تنظیم شده باشد.

جهت چک نمودن درستی عملکرد مدارهای الکتریکی همچون مدارات کنترل و فرمان می توان به نقشه این مدارها نیز مراجعه نمود.
علاوه بر مطالب ذکر شده در بالا میتوان گفت که هر تابلو و تجهیزی تست عیب یابی منحصر به خود را دارد.

دلایل عمده در عیب یابی تابلو برق

  • شکستن
  • سوختگی
  • داغ شدن بیش از حد تابلو برق
  • صداهای غیر نرمال
  • عدم اتصال درست قطعات
تست شبکه

طراحی، مونتاژ و نصب تابلو برق

طراحی و مونتاژ تابلو برق ها بر حسب نیاز فرد و موقعیت های مکانی مختلفی صورت می گیرد. برای مثال می توان تابلو برق های indoor  یا درون خانه ای را مثال زد. این دسته از تابلو برق ها برای قرار گرفتن در داخل خانه و یا محیط کاری و در در مقابل تابلو برق های outdoor برای قرار گرفتن در خارج از محیط خانه و کاری ساخته می شوند.

در صورتی که ولتاژ مد نظر باشد می توان تابلو برق ها را به دو دسته ولتاژ فشار ضعیف (زیر ۱۰۰۰ ولت) و ولتاژ فشار متوسط (بین ۱۰۰۰ تا ۳۶۰۰۰) تقسیم کرد که فرد با توجه به نیاز و شرایط خود می تواند یکی را انتخاب کند.

طراحی و مونتاژ تابلو برق را می توان از نظر موقعیت قرار گیری تابلو برق نیز به دو دسته تقسیم کرد. با توجه به نیاز فرد, طراحی و مونتاژ تابلو برق می تواند با توجه به موقعیت مکانی به دو حالت  ایستاده و یا دیواری نصب شود .در حالت دیواری تابلو برق به دو نوع توکار و روکار تقسیم می شود.

مونتاژ تابلو برق به زبان ساده یعنی چیدن صحیح المان های الکتریکی مانند فیوز ها، کلیدها و … طبق استاندارهای سیم کشی و مونتاژ تابلو در یک جعبه فلزی یا غیر فلزی. استفاده از لوازم و قطعات الکتریکی استاندارد، انتخاب درست و صحیح مشخصات تجهیزات، رعایت اصول، روشها و فنون اجرایی مونتاژ تابلو برق از نکاتی است که مهندسین برق و تکنسین ها باید مدنظر قرار دهند.
تابلوهای برق ساختمان نظیر تابلوکنتور، تابلو مصارف عمومی ، تابلو بوسترپمپ، تابلوبرق اضطراری، تابلو برق سونا و … در حفاظت، کنترل و توزیع انرژی از اهمیت زیادی برخوردار میباشد.

لوله کشی برق

پیمانکار یا مجری تاسیسات برق به منظور ایجاد هماهنگی و احتراز از دوباره کاری باید قبلا نقشه های

ساختمانی و مکانیکی را مورد بررسی و مطالعه دقیق قرار داده و ترتیب انجام عملیات مربوط به لوله کشی ونصب تاسیسات برقی را به نحوی فراهم نماید که با سایر فعالیتهای ساختمانی هماهنگ بوده و موجبات تداخل وتاخیر آن نشود. بدیهی است در صورتی که عملیات مذکور تغییراتی در نقشه ها ایجاد کند ، مراتب باید به واحدنظارت گزارش و پس از تایید اجرا گردد .

تمامی سیم کشی های داخلی ساختمانها ، اعم از روکار و یا توکار ، باید در داخل لوله های مخصوص برق یامجاری ویژه این کار )ترانکینگها(انجام شود و برای اجرای انشعابها، خمها ، زانوها ، سه یا چهارراهها و غیره بایداز وسایل و متعلقات استاندارد و مخصوص هر نوع لوله یا مجرا استفاده شود

در تاسیسات الکتریکی ساختمان از لوله های خرطومی،پلی امید و pvc استفاده میشود که لوله و اتصالات pvcمورد تایید میباشد.

لوله هایی که اکثرا استفاده میشود 20 (13.5)، 25 (16)، 32 (21) میباشد که بر اساس نوع و ضخامت سیم و کابل ها استفاده از آنها متغیر است.

سینی کابل

برای انتقال تعداد زیادی کابل به صورت رو کار و برای نصب آن از پایه های پیش ساخته استفاده می شود یک طرف این پایه ها به دیوار رول پلاک می شوند و سینی کابل بر روی پایه ی دیگر قرار می کیرد و به پایه پیچ می شود مسیر سینی کابل ها باید کاملا بسته باشد و سیم اتصال به زمین داشته باشد در خم ها میتوان از زانو سه راهه یا چهار راهه استفاده کرد و یا می توان مانند داکت ها زاویه سازی کنیم و با استفاده سنگ فرز این کار را انجام می دهیم و حداقل فاصله ی بین پایه ها 10 سانتی متر می باشد که این فاصله به اندازه ی سینی کابل و تعداد کابل ها و وزن آنها بستگی دارد

روشنایی سالن و سوله ها

روشنایی سوله‌های صنعتی و تولیدی بخش قابل تاملی از هزینه های جاری را تشکیل می‌دهد. هرچند ممکن است در نگاه اول، پنهان بماند. در صورتی که اقدامات لازم در زمان ساخت سوله لحاظ گردیده و پنجره و نورگیرها در محل مناسب تعبیه گردند، میتوان در طول روز از نور خورشید به خوبی بهره برد و میزان مصرف انرژی را کاهش داد. در اینصورت علاوه بر کاهش هزینه روشنایی سوله، کیفیت نور در طول روز بیشتر خواهد بود. علاوه بر این نور خورشید مزیت های فراوانی برای بدن انسان دارد و نور نامناسب محل کار و عدم بهره گیری از نور روز می تواند باعث خستگی و افسردگی کارکنان گردد.

حین راه اندازی کارگاه و سوله های صنعتی با گزینه های مختلف محصولات روشنایی روبرو هستیم، در حال حاضر محصولات با تکنولوژی LED (دیود ‌های نورانی) بالاترین بهره نوری در حدود 120 لومن بر وات را دارند و این در حالی است که نسل قبلی محصولات حداکثر روشنایی 90 لومن بر وات را دارا بوده اند. این نکته باعث شده تا با توان مصرفی کمتر به نور بیشتری رسیده و تعداد کل تجهیزات مورد استفاده کاهش یابد.

مصرف برق برای تامین روشنایی سوله ها حدود 25% از مصرف کل انرژی الکتریکی و در ساعات اوج مصرف 35% آن را شامل می‌شود. پس واضح است که صرفه جویی در این زمینه کمک شایانی به کاهش هزینه ها خواهد داشت.

حین طراحی روشنایی سوله و کارگاه جزییات متفاوتی نقش ایفا می کنند که عبارتند از:

  • نوع پوشش دیواره ها و سقف
  • ارتفاع پروژکتورهای روشنایی و چراغ‌های سوله ای
  • ایجاد محدوده روشنایی
  • تعمیر و نگهداری سیستم روشنایی
تست شبکه

اجرای چاه ارت

برای داشتن یک سیستم ارتینگ استاندارد و برای حفاظت از برخورد آذرخش و برق گرفتگی ناشی از اتصال کوتاه و اتصال الکتریسیته به بدنه فلزی دستگاه های الکتریکال و برقی موجود در منزل و کارگاه که به برق وصل می‌شود و در اثر تماس انسان برای وی خطر ایجاد می‌کند معمولاً بهترین راه احداث چاه ارت است. چاه ارت قسمتی از سیستم ارتینگ می باشد که به منظور تخلیه فوری جریان الکتریکی ناخواسته به زمین ایجاد می گردد.

هدف از بکاربردن اتصال زمین (اجرای چاه ارت):

۱ ـ حفاظت و ایمنی جان انسان

۲ـ حفاظت و ایمنی وسایل و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی

۳ ـ فراهم آوردن شرایط ایده‌ال جهت کار

۴ ـ جلوگیری از ولتاژ تماسی

۵ ـ حذف ولتاژ اضافی

۶ ـ جلوگیری از ولتاژهای ناخواسته و صاعقه

۷ ـ اطمینان از قابلیت کار الکتریکی

۸- کاهش افت ولتاژ و افت توان بر اثر عدم تعادل بار در سیستم

انواع چاه ارت

  • عموما اجرای چاه ارت با دو روش ذیل انجام  می گردد :

    • چاه ارت عمقی: این روش مدل متداول ایجاد چاه ارت است. چاهی با عمق بالا حفر می شود. سپس صفحه مسی داخل آن قرار داده شده و با مواد مخصوص پر می شود.
    • چاه ارت سطحی: این روش زمانی انجام می پذیرد و پیشنهاد می گردد  که امکان حفر چاه عمیق برای ما وجود ندارد.

اینورتر HMI

در بسیاری از موارد در صنعت ضروری است تا تجهیزات مختلف اتوماسیون صنعتی از جمله PLC، HMI، درایوها، سرورها، کارت ها یا کنترلر های دما و غیره دریک شبکه مدباس قرارگیرند. استفاده از یک HMI به عنوان Master و یک PLC به عنوان Slave بسیار مورد استفاده قرار میگیردو تقریبا تمامی مهندسین یا تکنسین های فعال در حوزه های اتوماسیون صنعتی با آن آشنایی دارند.

برق‌کشی ساختمان

برق‌کشی ساختمان از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا سیم‌کشی اشتباه برق در ساختمان مشکلات بسیاری را به همراه آورده که بسیاری از آنها خطرناک بوده و ممکن است خسارات جانی و مالی بسیاری را به همراه بیاورد، بنابراین برای پیشگیری از خسارت‌های فوق برق‌کار ساختمان می‌بایست از مهارت لازم و کافی برخوردار باشد.به طور کلی برق‌کشی در ساختمان به دو روش برق‌کشی ساختمان به روش روکار و برق‌کشی به روش تو کار وجود دارد.

در برق‌کشی ساختمان به روش روکار کلیه سیم‌های برق ساختمان از روی دیوار رد شده و قابل‌ مشاهده هست. برای پوشیده‌شدن سیم‌های برق در این روش از داکت استفاده می‌شود.

در برق‌کشی به روش توکار برخلاف روش روکار کلیه سیم‌های برق از داخل دیوار ساختمان و از زیر گچ و سیمان‌ها رد می‌شود. در این روش هیچ‌ یک از سیم‌های برق دیده نمی‌شود و نسبت به روش روکار متداول‌تر است. راحل برق کشی در ساختمان عبارتند از:

  • پیش از کف سازی و کاشی‌کاری و سفیدکاری دیوار نقشه برق ساختمان را بکشید

تراز کردن قوطی کلیدها و شیار زدن مسیر لوله‌ها 2)کندن قوطی کلیدها و سوراخ کردن محل روشنائی سقفی 3)اجرای لوله برق گذاری 4)پوشاندن لوله‌های برق 5)نصب جعبه‌فیوز، آنتن و تلفن 6)تامین ارتینگ ساختمان 7)گذاشتن لوله فولادی

  • بعد از کف سازی و کاشی‌کاری و سفیدکاری دیوار

1) تمیز کردن قوطی کلیدها 2) سیم گذاشتن در لوله پولیکاها 3) گذاشتن کابل شیلد دار برای بلندگوها

4) کابل‌کشی برق، کابل‌کشی تلفن، آنتن و آیفون 5) انجام اتصالات سر سیم‌ها 6) قلع اندود و عایق‌کاری کل اتصالات

  • بعد از نقاشی و کف تمام‌شده

1) بستن کلیه کلید و پریها 2) بستن ترمینال بر روی سر سیم‌ها 3) نصب دتکتورهای دود و شستی 4) نصب آیفون تصویری، آنتن مرکزی، نور مخفی‌ها و غیره 5) نصب پایه سینی برق بر روی دیوار 6) نصب لوله زیرسینی برق

نصب و راه اندازی انواع درایوهای صنعتی

موتورها در زندگی روزمره خیلی از ماها نقش مهمی‌دارند. به همین دلیل نصب و راه اندازی درایو از مواردیست که باید به آن بسیار توجه شود.ساده‌ترین مثالی که می‌توانیم برای موتورها بزنیم، پمپ‌هایی هستند که در بیشتر ساختمان‌های مسکونی وجود دارند. اما سوال اصلی اینجاست که آیا شما توانستید با مصرف برق این موتورها کنار بیایید؟

یا اینکه به دنبال راهی برای صرفه‌جویی در مصرف برق هستید؟ اگر به دنبال راهی برای صرفه‌جویی باشید، قطعا نام درایوها را شنیدید. استفاده از درایو یا اینورتر تنها راه و البته بهترین راهی است که پیش روی شما قرار دارد. درست است که یکی از مهمترین دلایل استفاده از درایوها صرفه‌جویی در مصرف برق است، اما در کنار این موضوع درایوها طول عمر موتورها را نیز افزایش می‌دهند.

درایوها به طور کلی به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  • VSD: درایوهای کنترل دور سرعت متغیر را با این عنوان می‌شناسند که برای هر دو نوع موتور DC و AC استفاده می‌شود. این نوع درایو در کاربردهای روزانه نیز بسیار به کار گرفته می‌شود.
  • VFD: همان درایو کنترل دور فرکانس متغیر و از مرسوم‌ترین نوع اینورترها به شمار می‌آید. این درایوها سرعت موتور را از طریق فرکانس و ولتاژ ورودی به موتور کنترل می‌کنند. از این درایو به منظور صرفه‌جویی انرژی در فن‌ها و پمپ‌ها استفاده می‌شود.
  • VVVF: این درایوها از نوع کنترل دور فرکانس متغیر و ولتاژ متغیر هستند. از این درایوها معمولا در صنایع استفاده می‌شود؛ به عنوان مثال، صنعت آسانسور و استخراج مواد معدنی. بنابراین حتما متوجه شده‌اید که این درایوها مربوط به کنترل موتورهایی است که با توان بالا مشغول به کار هستند.